ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΘΑ «ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ;

του ΗΛΙΑ ΦΥΛΛΑ
Καθόμουν αργά το απόγευμα μιας καθημερινής, στην Πλατεία του Κάστρου , στο γνωστό πια, παραδοσιακό καφεζαχαροπλαστείο. Από την απέναντι πλευρά, που είναι ο δρόμος που βρίσκεται το χρωματοπωλείο , εμφανίζεται ένα πολυτελές αυτοκίνητο(τα στοιχεία του τα έχω), το οποίο δεν μπορεί να στρίψει δεξιά . Κατεβαίνει η συνοδηγός , από το αυτοκίνητο, βγάζει τα μεταλλικά πασαλάκια, που υποτίθεται ότι έχουν μπει σ’ αυτά τα σημεία για να «απαγορεύουν» την διέλευση των οχημάτων, τα πετάει στην κυριολεξία με απαξίωση στην γωνία, στρίβει το αυτοκίνητο αριστερά, κάνει τις μανούβρες του πάνω στην πλατεία και φεύγει στην ευθεία… Η συνοδηγός βέβαια , ούτε που καταδέχθηκε να ξαναβάλλει τα πασαλάκια στη θέση τους, όπως το κάνουν άλλωστε πάρα πολλοί , που… «μπαινοβγάζουν»αυτά τα μεταλλικά πασαλάκια κατά το δοκούν και ανάλογα με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους .
Αυτό το περιστατικό που καταγράφω, μπορεί να μην έχει καμία σημασία για αρκετούς, μπορεί όμως να έχει και μεγάλη , γιατί απλούστατα δείχνει και το πόσο «σεβόμαστε» τα χρήματα του Ελληνικού λαού , όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την ανάδειξη μνημείων του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .
Το Κάστρο θεωρείται από τους πάντες πλέον , εντός και εκτός Χίου, ότι είναι μια δυναμική πηγή ανάδειξης τους νησιού μας και ένας από τους πόλους έλξης επισκεπτών στο νησί μας . Γι ΄αυτό έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται , διάφορες μελέτες για την αξιοποίησή του και την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών του χαρακτηριστικών .
Ότι επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται πλέον εντός της περιοχής του Κάστρου , πρέπει να είναι ήπιας μορφής , να μην είναι οχλούσα, να σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες και βεβαίως να σέβεται τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής .
Έχουν ξοδευτεί πολλές χιλιάδες ευρώ για να αναπλαστεί η Πλατεία του Κάστρου και το παλιό ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ», κάνοντας ουσιαστικά την αρχή της πλήρους ανάπλασης και ανάδειξης όλου του Κάστρου , σε συνέχεια των όσων ήδη έχουν προηγηθεί . Τα μεταλλικά πασαλάκια έχουν μπει στις συγκεκριμένες θέσεις για να απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων σ΄αυτήν την αναπλασμένη περιοχή , δείχνοντας ουσιαστικά όπως γράφω και πιο πάνω, τον σεβασμό στα χρήματα του Ελληνικού λαού , αλλά και σ’ αυτό που όλοι θέλουμε να αναδειχθεί.
Όταν λοιπόν, ο οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή «μπαινοβγάζει» αυτά τα πασαλάκια ατιμωρητί , γιατί αφενός αυτά δεν είναι «κλειδωμένα» και αφ’ ετέρου το μικροπολιτικό κόστος για τους υπεύθυνους – μικροπολιτική ουσιαστικά- , φαίνεται ότι μετράει περισσότερο από τον σεβασμό στους πολίτες και στο γενικότερο περιβάλλον , τότε απλά δεν δείχνουμε το νόμιμο και ενδεδειγμένο σεβασμό και στους ήσυχους πολίτες και στις κανονιστικές διαδικασίες .
Επιπλέον όσοι επιχειρηματίες επενδύουν στην περιοχή με βάση τα νέα νόμιμα πλαίσια που έχουν δημιουργηθεί , πρέπει να προφυλάσσονται από τις κρατούσες Αρχές και Υπηρεσίες , για να μπορέσουν να αποτελέσουν πόλο έλξης και επενδυτικών προσπαθειών και επιχειρηματιών γενικώς. Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο (προφύλαξη δηλαδή) , δεν φαίνεται να γίνεται, το αντίθετο μάλιστα, όλα έχουν αφεθεί στην τύχη , στην καλή θέληση και στην ανεκτικότητα γενικώς …Επειδή όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας «άσχημων» περιστατικών, εξ αιτίας της μικροπολιτικής και της «αφασίας» των υπεύθυνων Αρχών και επειδή όσο περνάει ο καιρός, αυτός ο κίνδυνος θα μεγαλώνει , ας αναλάβουν οι Αρχές την ευθύνη που τους αναλογεί ,μιας και αυτές διαθέτουν τους κατάλληλους νόμιμους μηχανισμούς .
Και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χίου και η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Χίου και η Αστυνομία και όποια άλλη τέλος πάντων Αρχή, ας δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον…
Δεν είναι τα πάντα θέμα προσωπικών ή επαγγελματικών, ή συμφεροντολογικών τέλος πάντων, διαφορών …Είναι θέμα σεβασμού των νόμων και των κανονιστικών διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου