Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας "7"το Κάστρο της Χίου δεν περιλαμβάνεται στα πολιτιστικά έργα του ΕΣΠΑ!
Αναλυτική δημοσιεύση έχει το chiosnews.com και σας το παραθέτουμε παρακάτω:
Η επίσκεψη της ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παλιάς γνώριμης της Χίου και ιδιαίτερης έμπειρης Λίνας Μενδώνη τελικά αναβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πιθανόν και κάτω από τις ραγδαίες εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, υπήρχε πρόσκληση για σύσκεψη στο γραφείο της την προηγούμενη Τρίτη, 4/5, για την οποία όμως δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση.
Ενα δημοσίευμα όμως στο ένθετο περιοδικό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, "7", στις 2/5/10 δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνει το Κάστρο της Χίου ή κάποιο άλλο πολιτιστικό έργο στο νομό στη λίστα που δημοσιεύεται. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το Β. Αιγαίο δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα των προτεραιοτήτων, αντίθετα υπάρχουν οι αναφορές σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, Περιφέρειες με τις οποίες βρισκόμαστε μαζί στο ΕΣΠΑ. Εκτός και αν εκκρεμούσε η σύσκεψη για το νομό μας, αφού η κα Μενδώνη έχει ήδη επισκεφθεί την έδρα της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη.
Στη φωτογραφία το πανό που αναρτήθηκε από την Εθελλοντική ομάδα δράσης "Το Κάστρο της Χίου- ένας χαμένος παράδεισος".
Στο άρθρο της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ με τίτλο "Ο πνιγμένος από το ΕΣΠΑ πιάνεται", σημειώνεται προλογικά:
"Μπροστά στις περικοπές που θα επιβάλει το ΔΝΤ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια μοιάζουν με σανίδα σωτηρίας για μια σειρά μνημείων και έργων υποδομής για τον πολιτισμό. Ποιες περιφέρειες και ποια έργα αναμένεται να πάρουν τα περισσότερα", και συνεχίζει:
Στην αναβροχιά καλό και το ΕΣΠΑ; Αυτό είναι το ερώτημα, ρητορικό φυσικά, που πλανάται από στόμα σε στόμα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Και ενώ το βαρύ σύννεφο του ΔΝΤ έχει σκεπάσει τη χώρα, ανώτεροι παράγοντες στο φτωχότερο όλων των υπουργείων, ΥΠΠΟΤ, ελπίζουν ότι η υπαγωγή στο ΔΝΤ δεν θα φέρει ανατροπές ακόμα και στο ΕΣΠΑ, αφού πρόκειται για μια έξωθεν βοήθεια. Συγχρόνως, όμως, διατηρούν την επιφύλαξη που επιβάλλεται για κάθε οικονομική εξέλιξη αυτόν τον καιρό.
Τα 900 εκατ. που διατίθενται μέσω των 13 περιφερειών της χώρας φαίνεται πως είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης έργων πολιτισμού. Το γεγονός βέβαια ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει καμία απολύτως προετοιμασία έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και αυτή τη σανίδα σωτηρίας. Απραξία που είχε ως αποτέλεσμα οι Δελφοί, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, να μην εμφανίζονται με έργο στο ΕΣΠΑ, αν και ο αρχαιολογικός χώρος χρειάζεται οπωσδήποτε φροντίδα και συντήρηση, ενώ το Στάδιο καταρρέει.
Οικονομικό αδιέξοδο
Χρειάστηκε τον τελευταίο μήνα η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, και υπηρεσιακά στελέχη να οργώσουν τις 13 περιφέρειες για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να κάνει ολοήμερες συνεδριάσεις για να εγκρίνει ώριμες μελέτες.
Ως σήμερα έχει συμφωνηθεί η ένταξη περίπου 200 έργων (αναστηλώσεις μνημείων, αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων, νέα μουσεία και επεκτάσεις, στέγαστρα, έργα σύγχρονου πολιτισμού), ενώ υπάρχει και μία δεξαμενή 250 ώριμων μελετών, ώστε, αν προκύψουν αδιάθετα ποσά, το ΥΠΠΟΤ να είναι σε ετοιμότητα να εντάξει δικά του έργα.
Το οικονομικό αδιέξοδο είναι τέτοιο, ώστε σε αυτή τη δεξαμενή βρίσκουμε ακόμα και ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, συστήματα πυρόσβεσης ή περιφράξεις, δηλαδή παρεμβάσεις που άλλοτε γίνονταν από τα χρήματα που διέθεταν οι υπηρεσίες. Τα έργα έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις ενότητες: των 300 χιλ., των 500 χιλ. και του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ετοιμότητα.
«Ακόμα και τουαλέτες με τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα φτιάξουμε», λένε κάποιοι, και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και μια πρώτη διαπίστωση είναι η συντριπτική υπεροχή έργων μικρής εμβέλειας, οι ήπιες παρεμβάσεις σε μνημεία και χώρους και γενικότερα τα νοικοκυρέματα, έναντι των μεγάλων κατασκευαστικών έργων. Γι' αυτά, όπως το Μουσείο των Αθήνας, η κατεύθυνση είναι να αναζητηθούν και μεγάλες χορηγίες.
Χρειάστηκε, εξάλλου, να μειωθεί ο προϋπολογισμός ορισμένων έργων, όπως έγινε με την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης ή την «Αυλή των Θαυμάτων» στην Πλάκα. Οπως διευκρινίζει η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, «η διαχείριση είναι σφιχτή και ορθολογική, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα καλύπτοντας όμως πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες». Ηδη για αμαρτωλά πλην όμως και απαραίτητα έργα, όπως το Φιξ, υπάρχει και η διαβεβαίωση διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, ότι το έργο θα ενταχθεί.
Οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων έχουν ήδη ανοίξει στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Θεσσαλίας και μέσα στο Μάιο αναμένεται να ανοίξουν και οι υπόλοιπες 9 περιφέρειες. Εντούτοις το ΥΠΠΟΤ έχει κατανείμει τις προτεραιότητές του από την Αττική ώς τη Θράκη και από την Ηπειρο ώς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και μια πρώτη εικόνα αποτυπώνει σήμερα η «Κ.Ε.».
Περιφέρεια Αττικής
Τα 120 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής για τον πολιτισμό θέτουν εξαρχής τα όρια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθεί το ΥΠΠΟΤ. Ετσι, λοιπόν, όταν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα πριν από ένα μήνα δήλωνε «από πλευράς μελετών είμαστε απολύτως έτοιμοι», δεν γνώριζε ότι η ανάσα της ένταξης στο ΕΣΠΑ θα γινόταν... μεγάλος βραχνάς. Διότι το έργο των 62 εκατ. τελικά εντάχθηκε με τα μισά χρήματα.
Θύμα περικοπών έπεσε και η «Αυλή των Θαυμάτων» στην Πλάκα. Τα 13 εκατ. έγιναν 8 εκατ. για την αποκατάσταση των 16 κτηρίων του τετραγώνου Αδριανού, Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου και την εγκατάσταση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, αναβιώνοντας μια πλακιώτικη γειτονιά.
Χωρίς περικοπές στα 34 εκατ. ευρώ που απαιτεί η αποκατάσταση του Φιξ θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Η ανάδοχος εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ έχει κηρυχθεί έκπτωτη και η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ είναι να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.
Η αποκατάσταση των κτιρίων στο Τατόι και τη συντήρηση των αντικειμένων εντάσσονται με 8 εκατ. ευρώ, αλλά τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η τεράστια έκταση.
Χωρίς «εκπτώσεις» στα 14 εκατ. ευρώ, θα αποκατασταθεί το art nouveau ξενοδοχείο «Ακροπόλ» της οδού Πατησίων. Οι μελέτες είναι έτοιμες και η βέβαιη ένταξη στο ΕΣΠΑ θα δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει η δημοπράτηση. Και ο ιστορικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου (απέναντι από το Εθνικό Θέατρο), θα αποκατασταθεί επιτέλους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Επίσης, με 20 εκατ. εντάσσεται η ολοκλήρωση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά.
Μακεδονία - Θράκη
Η συνέχιση των εργασιών στο ανάκτορο των Αιγών με 7 εκατ. ευρώ υπεγράφη και σε λίγες ημέρες ξεκινάει το έργο. Μένει να δούμε τι θα γίνει με το master plan, που ενοποιεί τους Βασιλικούς Τάφους με το ανάκτορο και τη νεκρόπολη των 500 τύμβων.
Συμφωνήθηκε, επίσης, και η ένταξη του εικονικού - διαδικτυακού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος». Η Πέλλα, σημαντική πόλη των Μακεδόνων, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με 5 εκατ. για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και 2,5 εκατ. ευρώ για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου αρχαιολογικού μουσείου. Το Μουσείο Πολυγύρου θα επεκταθεί με 3,6 εκατ. Η συντήρηση κειμηλίων του Αγίου Ορους και η κατασκευή νησίδων πρασίνου γύρω από τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι έργα που επίσης θα δούμε στα κοινοτικά πακέτα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη γειτονική Θράκη η ανάδειξη της Μικρής Δοξιπάρας, ο μοναδικός τύμβος με τα άλογα και τις άμαξες των ρωμαίων γαιοκτημόνων, θα προχωρήσει με 5 εκατ. ευρώ.
Ηπειρος
Η σχεδόν πάντα φτωχή Ηπειρος διαθέτει το ποσό των 9 περίπου εκατομμυρίων για έργα πολιτισμού, αν και ενδέχεται μετά την υποβολών των προτάσεων να αναπροσαρμοστεί λίγο προς τα πάνω. Πάντως, η αρχαία Κασσώπη στο Δήμο Ζαλόγγου (500 χιλ. ευρώ), το Κάστρο των Ιωαννίνων (1,5 εκατ. ευρώ), το Κάστρο της Αρτας (1,5 εκατ. ευρώ), η ενοποίηση των μνημείων της αρχαίας Αμβρακίας (2 εκατ. ευρώ) είναι μερικά από τα έργα που έχει συμφωνηθεί να ενταχθούν.
Τα μεγάλα όμως έργα της Ηπείρου δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αλλά στο τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Οικονομίας. Και αυτά είναι η διαμόρφωση του αχανούς αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης (3 εκατ.), το Νεκρομαντείο του Αχέροντα (2,5 εκατ. ευρώ), το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης (2 εκατ. ευρώ), αλλά και η Δωδώνη (3 εκατ. ευρώ).
Θεσσαλία
Με 10 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό άνοιξαν οι προσκλήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και από την πλευρά του ΥΠΠΟΤ έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης για την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρισας, το Μουσείο της Θεόπετρας και τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλίας. Η ολοκλήρωση της ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας εντάσσεται και αυτή στο τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Οικονομίας.
Νότιο Αιγαίο - Κρήτη
Προτεραιότητα στα μικρά νησιά που δεν ξεπερνούν τους 3.000 κατοίκους, δίνει αυτή τη φορά το ΥΠΠΟΤ. Ετσι, στο αντίστοιχο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν παρεμβάσεις όπως η ανάδειξη του Κάστρου του Καστελόριζου, το Κάστρο της Ρω, το αρχαίο τείχος της Νισύρου, τα βυζαντινά μνημείου της Σικίνου, αρχαιολογικοί χώροι στην Κέα, αλλά και έργα αποκατάστασης στη Δήλο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.
Στην Κρήτη, η αδικαιολόγητη απραξία των τελευταίων χρόνων στο κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχει ως αποτέλεσμα να εντάσσεται, μεν, με 3 εκατ. ευρώ, αλλά με αντικείμενο τη συντήρηση των αντικειμένων και όχι την ολοκλήρωση της έκθεσης. Ετσι το Μουσείο -με τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες ετησίως- υπολογίζεται να ανοίξει μέσα στο 2012 την ώρα που τα έσοδα από τον τουρισμό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Στο μεταξύ, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων πρόκειται να ενταχθεί με 12 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμο για δημοπράτηση. *
ΟΙ... ΤΥΧΕΡΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΤΤΙΚΗ
Κτίριο Φιξ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) ..................34 εκατ. ?
Επέκταση Εθνικής Πινακοθήκης........................................ 32 εκατ. ?
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ................................................20 εκατ.?
Αποκατάσταση «Ακροπόλ» ................................................14 εκατ.?
«Αυλή των Θαυμάτων» ......................................................8 εκατ.?
Αποκατάσταση κτιρίων Τατοΐου...........................................8 εκατ.?
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ανάκτορο Αιγών ................................................................7 εκατ.?
Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας .............................................5 εκατ.?
Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Μουσείου Πέλλας .......2,5 εκατ.?
Επέκταση Μουσείου Πολύγυρου ......................................3,6 εκατ.?
Μικρή Δοξιπάρα ................................................................5 εκατ.?
ΗΠΕΙΡΟΣ
Δωδώνη ...........................................................................3 εκατ. ?
Master Plan Νικόπολης ......................................................3 εκατ.?
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης .........................................2 εκατ. ?
Νεκρομαντείο Αχέροντα ..................................................2,5 εκατ.?
Κάστρο Ιωαννίνων ...........................................................1,5 εκατ. ?
Κάστρο Αρτας .................................................................1,5 εκατ. ?
Μνημεία Αρχαίας Αμβρακίας ..............................................2 εκατ. ?
ΚΡΗΤΗ
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ......................................3 εκατ. ?
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ....................................12 εκατ.?
Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου