ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

chioscastle.mpg

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.


Η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ!

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙΟ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/6 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 24/6

Θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ότι αύριο Τετάρτη, στις 10 η ώρα το πρωί, μέλη της ομάδας μας θα μαζευτούν στην Πύλη Μαγγιόρε για να βοηθήσουν εθελοντικά στον καθαρισμό του οικισμού του Κάστρου. Γιαυτό όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο.




Εξάλλου, επειδή αύριο είναι η μέρα του Αη Γιάννη του Φανιστή, η συνάντηση της ομάδας μετατίθεται εκτάκτως την Πέμπτη, η ώρα 8.30 στο Μπεντέμι. Την Τετάρτη το βράδυ, μέλη της ομάδας μας θα ενωθούν με τους κατοίκους του Κάστρου στην περιοχή της Κρύας Βρύσης - Μπεντέμι για να βιώσουν από κοντά το έθιμο αυτό. Όσοι πάλι μπορειτε να έρθετε ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες δεν έχετε παρα να επικοινωνήσετε μαζί μας.



Τέλος, στην συνάντηση της Πέμπτης θα υπογραφεί το καταστατικό με τις τελικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν να γίνουν, καθώς και θέματα που αφορούν τις δράσεις μας αλλά και τις επαφές μας με Δημο, Αρχαιολογία και Νομαρχία. Θα παρακαλούσαμε τα μέλη μας τα οποία έχουν έντυπα υπογραφών να τα φέρουν ώστε να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του αριθμού που έχει μαζευτεί.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ FORUM ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ,ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ FORUM ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ(http://www.chioscastle.gr/) ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ link   http://www.forum.chioscastle.gr/

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ-ΒΟΛΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 20/6 ΣΤΙΣ 11.30

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/6 ΣΤΙΣ11.30 ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ!
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ!

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

ΠΛΕΟΝ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΕ FORUM,ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΒΕΒΑΙΑ!
                                                   
                                                        http://chioscastle.gr/

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ 9/6 20.30

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ 9/6 ΣΤΙΣ 20.30 ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ "ΜΑΝΙΚΑ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ!
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΝΟΜΑΡΧΗ

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΩΡΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΠΑΤΡΙΔΑΣ"

ΚΑΣΤΡΟ: ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ....ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ


05.06.10

Συνεχίζουν την προσπάθεια και την δυναμική τους παρουσία οι εθελοντές από την ομάδα που έχει συσταθεί για την προστασία και την ανάδειξη του Κάστρου της Χίου. Έτσι την Παρασκευή τα δραστήρια μέλη της ομάδας, σε μια συμβολική κίνηση και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος, καθάρισαν την θαλάσσια περιοχή ανατολικά του φρουρίου.

Στόχος της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων προκειμένου να διασωθεί και να αναδεχθεί ο κρυμμένος θησαυρός που έχουμε στο νησί μας και για το λόγο αυτό επιλέξαμε το σημείο αυτό προκειμένου αφενός να καθαρίσουμε την περιοχή και αφετέρου να στείλουμε το μήνυμα τόσο στους αρμόδιους όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για το κάστρο» δηλώνουν τα μέλη της ομάδας που προτίθενται να συνεχίσουν τις κινήσεις αυτές και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ενώ σκοπεύουν να διοργανώσουν και εθελοντικό καθαρισμό μέσα στον οικισμό του Κάστρου.



Τελευταία ανανέωση ( 05.06.10 )

http://www.tvpatrida.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3066&Itemid=74

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ 4/6 ΣΤΙΣ 10.00 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

ΑΥΡΙΟ 4/6 ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 5η ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ!
ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΕΝΤΕΜΙΑ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 2/6

Σήμερα 2/6 θα γίνει η επόμενη συνάντηση της ομάδας μας στις 8:30μμ στο Μπεντέμι απέναντι από τα Οθωμανικά Λουτρά. Η θεματολογία της συνάντησης έχει ως εξής:




- Ενημέρωση για τις συναντήσεις με Αρχαιολογία και Δήμο

- Η ατζέντα για τις προσεχείς δράσεις - εκδηλώσεις

- Συζήτηση για τη νομική υπόσταση της Ομάδας μας

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Προτεινόμενο καταστατικό της ομάδας.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Στην ΧΙΟ σήμερα την …02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 εμείς που υπογράφουμε το παρόν καταστατικό στο τέλος του κειμένου συμφωνήσαμε και συναποδεχτήκαμε τα παρακάτω: :
Συνιστούμε Ένωση Φυσικών Προσώπων, μη κερδοσκοπική, που διέπεται από τις διατάξεις για την εταιρία του Αστικού Κώδικα
Άρθρο 1
Σύσταση – Έδρα.
Η επωνυμία της ένωσης συμφωνείται να είναι ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ και έδρα της εταιρίας ορίζεται ο Δήμος ΧΙΟΥ ου νομού ΧΙΟΥ.
Άρθρο 2
Διάρκεια.
Η διάρκεια της Ομάδας είναι απεριόριστη.
Άρθρο 3
Σκοπός.
Σκοπός του ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ είναι η ανιδιοτελής και μη κερδοσκοπική, ανάδειξη των προβλημάτων του κάστρου της ΧΙΟΥ τόσο για τους προμαχώνες όσο και για τον οικισμό που περιβάλετε από αυτό. Η δημιουργία της ομάδας δράσης μας δίνει την ευκαιρία να αγωνιστούμε συλλογικά για τη σωτηρία του μνημείου
Άρθρο 4
Στόχοι – υλοποίηση.
Στόχοι:
α. Οι υπογράφοντες στοχεύουν στην ίδρυση ενός φορέα που θα αποτελεί αποκλειστικά αυτοδιαχειριζόμενη δομή κοινωνικού χαρακτήρα, στηριζόμενη στον εθελοντισμό.
β. Στην προώθηση της εναλλακτικότητας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής παρέμβασης.
γ. Στην υπόδειξη μιας διαφορετικής μορφής αυτοοργάνωσης και αυτοδιάθεσης των κοινωνικών ομάδων.
δ. Στην εισαγωγή των εννοιών της άμεσης δημοκρατίας και της συναίνεσης στις οργανώσεις κοινωνικής συνύπαρξης,.
ε. Στην πρόκριση ενός διαφορετικού τρόπου θέασης της ζωής, ικανό να αντικαταστήσει συντηρητικές και αλλοτριωτικές αξίες της σημερινής κοινωνίας.
Υλοποίηση.
Α. Η ένωση θα οργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις ομιλίες, παραστάσεις, συναυλίες με σκοπό την σωτηρία του μνημείου καθώς και του οικισμού που περιβάλλεται από αυτό, θα έρχεται σε επαφή με φορείς καθώς και με τις αρχές του τόπου για ενημέρωση, συνεργασία η ακόμα και με ρήξη με αυτές όταν συναντάει αδιαφορία η μικροκομματικά συμφέροντα.
Στους στόχους της ομάδας δράσης είναι να βρεθεί κάποιος χώρος εντός του κάστρου που θα στεγάσει τις δραστηριότητες της και θα είναι η έδρα της ομάδας
Άρθρο 5
Αρχές λειτουργίας της Ομάδας.
Οι βασικές αρχές λειτουργίας της Ένωσης, που δεσμεύουν τόσο τα μέλη της όσο και τα όργανά της είναι :
1. Η δημοκρατική αρχή της συναίνεσης στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
2. Διαφάνεια σε κάθε πράξη και ενέργεια.
3. Ισότητα μεταξύ των μελών.
4. Ανοιχτή ενημέρωση και ελεύθερη διαβούλευση.
5. Συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων.
6. Προάσπιση της προσωπικής ελευθερίας και σεβασμός της ιδιωτικής ζωής.
7. Αποκλεισμός οποιασδήποτε χειραγώγησης πολιτικών και κομματικών συμφερόντων.
8. Αποκλεισμός οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής.
Άρθρο 6
Εισφορές μελών - Πόροι
Οι εισφορές των μελών θα συνίστανται πρωτίστως σε εθελοντική εργασία τους και δευτερευόντως σε έκτακτες συνδρομές σε χρήματα και άλλα αντικείμενα καθώς και σε κάθε άλλη παροχή.
Πόρους της ομάδας εκτός των παραπάνω εισφορών που αποφασίζονται από τη γενική συνέλευση είναι και οι εισφορές, δωρεές από τρίτους , φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Άρθρο 7
Μέλη της ομάδας.
Μέλη της ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ μπορούν να εγγραφούν όλοι και εφόσον δεν στερούνται το δικαίωμα αυτό σύμφωνα με το νόμο. Για την εγγραφή απαιτείται γραπτή αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την συνέλευση με την οποία δηλώνεται και η ανεπιφύλακτη αποδοχή του Καταστατικού της ομάδας. Τα μέλη της ομάδας είτε αποχωρούν οποτεδήποτε ελεύθερα με τη θέληση τους και μπορούν να επανεγγραφούν χωρίς χρονικούς περιορισμούς , είτε αποβάλλονται ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης σε περίπτωση παράβασης των όρων του παρόντος καταστατικού.
Άρθρο 8
Υποχρεώσεις μελών.
Α. Τα μέλη της ομάδας οφείλουν :
α) Να συντελούν στην εκπλήρωση των σκοπών της ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ β) Να συμμετέχουν στις ενέργειες της ομάδας.
γ) Να υπερασπίζονται τις διατάξεις του Καταστατικού, τις αρχές και τις αποφάσεις της.
δ)Να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους, καταβάλουν τη εκάστοτε έκτακτη χρηματική τους συνδρομή, όποτε αποφασισθεί από τη γενική συνέλευση.
Σε περίπτωση αδυναμίας μέλους να προσφέρει ή να καταβάλει τις εισφορές του, αυτές θα καλύπτονται από τις εισφορές των λοιπών μελών και σε καμία περίπτωση δεν χωρεί καταγγελία της ένωσης για το λόγο αυτό.
Άρθρο 9
Γενική Συνέλευση.
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο της Ένωσης και αποτελείται από όλα τα μέλη της.. Δι΄αυτής εκδηλώνεται η θέληση των μελών και αποφασίζει για κάθε θέμα στα πλαίσια του νόμου και του καταστατικού, με τη δημοκρατική αρχή της συναίνεσης.
Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά................... και έκτακτα δε όταν το ζητήσει οποιοδήποτε μέλος της. Σε αυτή την περίπτωση η συνέλευση συγκαλείται μέσα σε δέκα (5) μέρες με πρωτοβουλία του.
Τα μέλη ενημερώνονται με οποιοδήποτε γραπτό ή προφορικό μέσο.
Απόφαση μπορεί να ληφθεί και χωρίς συνέλευση των μελών, εάν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ομάδας, δηλώσουν τη συναίνεσή τους σε συγκεκριμένη πρόταση.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να προσβληθούν ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, εάν έχουν ληφθεί κατά παράβαση των διατάξεων του Καταστατικού αυτού και του νόμου.
Άρθρο 10
Αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης.
Α. Ο βασικός ρόλος της ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης, είναι συντονιστικός και οργανωτικός και
Β Αποφασίζει την τροποποίηση του Καταστατικού ή τη διάλυση της Ένωσης σε ολομέλεια.
Γ. Αναθέτει την εκτέλεση των αποφάσεων της σε επιτροπές εκ των μελών της.
Δ. Αναθέτει την δικαστική και την εξώδικη αντιπροσώπευσή της σε ένα η περισσότερα εκ των μελών της.
Ε. Αναθέτει τα οικονομικά της διαχείριση σε τριμελή επιτροπή.
Άρθρο 11
Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης.
Α. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να λάβει αποφάσεις, μόνο σε κατάσταση πλειοψηφίας. Οποιαδήποτε επαναληπτική διαδικασία, οφείλει να ακολουθεί την παραπάνω δέσμευση.
Β. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συναινετικά..
Γ. Θεωρούνται άκυρες, οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά παράβαση των διατάξεων του καταστατικού αυτού.
Άρθρο 12
Η ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ είναι μη κερδοσκοπική, και υπεύθυνα για τα χρέη της είναι όλα τα μέλη της.
Κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό επιλύεται κατά την κρίση της γενικής συνέλευσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του παρόντος καταστατικού, τους κείμενους νόμους και τις διατάξεις

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/6

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/6 ΣΤΟ "ΜΠΕΝΤΕΜΙ" ΣΤΙΣ 20.30
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 20.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ!

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ,ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ONLINE ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ link

http://www.petitiononline.com/castle04/petition.html

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 19/5



1)ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ Γ.Γ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ.


2)ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΦΡΑΦΩΝ(ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ)

3)ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ AISEC(ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ)

4)ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 20.30 ΕΝΑΛΑΞ ΜΠΕΝΤΕΜΙ-ΗΛΙΑΣΤΡΑ,ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΣΤΡΑ!
 
5)ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ,ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΜΠΕΝΤΕΜΙ!

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΊΌΥ ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΜΠΕΝΤΕΜΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ!




Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.



ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.



Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗ ΟΜΑΔΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ FACEBOOK.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑ.

Η TV ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΊΌΥ ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΜΠΕΝΤΕΜΙ

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΊΌΥ ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΜΠΕΝΤΕΜΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ!
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.
ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗ ΟΜΑΔΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ FACEBOOK.

Εθελοντές για το Κάστρο


17/5/2010
ΕφημερΊδα "Αλήθεια"

Προχωρά η ομάδα φίλων του Κάστρου, με τη δεύτερη συνάντηση το πρωί της Κυριακής στην κεντρική του πλατεία όπου έφτιαξαν και ανάρτησαν ένα πανό με θέμα: «Ζωή στο Κάστρο, Ζωή στο νησί». Η εθελοντική ομάδα δράσης «Το Κάστρο της Χίου: ένας χαμένος παράδεισος» αριθμεί 2100 μέλη και αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργίας ενός ζωντανού πυρήνα δράσης μέσω του διαδικτύου. Η ιδέα γεννήθηκε από την Κύπρια Μαρία Ματθαίου που επισκέφθηκε για λίγες μέρες το νησί μας και αγκαλιάστηκε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και αρκετούς νέους που ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα του Κάστρου. Ο Γιάννης Καρατζάς είναι ένα από τα μέλη του που δέχθηκε να μας φέρει σε επαφή με το σκεπτικό της ομάδας και τους στόχους της. Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση συλλόγου και στη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου δεν είναι τυχαίο. Είναι μια από τις επιλογές που χαρακτηρίζουν τη νεοϊδρυθείσα ομάδα. «Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται από πολίτες που αγαπούν και θέλουν να αναδειχθεί το Κάστρο, δε θέλουμε να γίνει σύλλογος, για να μην υπάρξει πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. για να μην προβληθούν συγκεκριμένα άτομα», μάς είπε ο κ. Καρατζάς. Επίσης τόνισε ότι «δεν έχουμε κανένα όφελος, δεν έχουμε κανένα πολιτικό χρώμα, θέλουμε οι πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ και να διεκδικήσουν. Στόχος μας είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες γιατί έχουν εθιστεί με την κατάντια του Κάστρου».
Αν και έχει μεσολαβήσει μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη τους συνάντηση, που έγινε στις 22 Απριλίου, ήδη σχεδιάζουν και την τρίτη κατά σειρά στην οποία σκοπεύουν να γίνει η καταγραφή των αιτημάτων τους, ένα προσχέδιο ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε συλλογή υπογραφών. «Ονειρεύομαι να συλλέξουμε χιλιάδες υπογραφές, μακάρι και όλο το νησί αλλά και εκτός Χίου», είπε ο κ. Καρατζάς...
Τα αιτήματα (που ήδη επεξεργάζονται) έχουν ως αποδέκτη το Δήμο Χίου και το υπουργείο Πολιτισμού. Στις σκέψεις τους είναι να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη στη Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όταν έλθει στη Χίο. Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η εθελοντική ομάδα δράσης δε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια κινητοποίηση, αντίθετα σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για να μαζευτούν μέσα στο Κάστρο πολίτες, παιδιά, να διοργανωθεί μια ποδηλασία ή κάποιες δραστηριότητες με προσκόπους. Οι δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου δε φαίνεται να απασχολούν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας δράσης που θέλει να μείνει μακριά από πολιτικά πρόσωπα και από τα δρώμενα στην πολιτική σκηνή… Ωστόσο διευκρινίζουν ότι η κίνησή τους είναι ανοικτή στους πολίτες που μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους στο blog “ Kastrochiou.blogspot.com”
Ευγ. Κ.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΤΟ ΠΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!


ΤΟ ΠΑΝΟ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ" ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ,ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

ΑΛΛΟ ΕΝΑ «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Τέλος στα μεγαλόπνοα σχέδια για το «θαλάσσιο» αυτή τη φορά δρόμο ανατολικά του Κάστρου βάζει στη δημοτική Αρχή έγγραφο του Επ. Τολέρη, Προϊστάμενου της ΕΥΠΕ στο υπ. Περιβάλλοντος, αφού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο «Α» ο Δήμαρχος, Π. Βρουλής, στο σχετικό αίτημα του δήμου απάντησε αρνητικά, θεωρώντας ότι με την κατασκευή του νέου λιμανιού, δεν υπάρχει σκοπιμότητα για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 2ου ΜΑΣ ΠΑΝΟ!

ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΟ

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΟ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ",ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΛΟΓΩ ΔΥΝΑΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 19.00 ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΠΑΝΟ ΣΕ ΝΕΟ ΣΗΜΕΙΟ.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΠΑΝΟ,ΒΡΕΘΗΚΕ!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΠΑΝΟ, ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΜΑΤΖΙΟΡΕ ΒΡΕΘΗΚΕ!!
ΕΙΧΕ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,ΔΙΟΤΙ "ΜΟΛΥΝΕ" ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ!ΑΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ,ΤΟ ΚΑΛΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΣΤΡΑΦΕΙ!!

ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑ'Ί'ΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ!

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΕΥΘΗΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΕΛΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Ένα από τα μνημεία εντός του Κάστρου είναι η "Κρύα Βρύση", είναι μια ημιυπόγεια δεξαμενή νερού. Είναι αρκετά μεγάλη, και στεγάζεται με σταυροθόλια, που στηρίζονται σε οκτώ πεσσούς. Χρονολογείται στα βυζαντινά χρόνια, και έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο,το κακό βέβαια είναι ότι σήμερα παραμένει ένα εγκαταλελειμένο μνημείο,με πολλά σκουπίδια και κυρίως ένα ετοιμόρωπο και επικίνδυνο σπίτι από πάνω από το μνημείο!





Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΟ!

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΟ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ"!

ΕΚΛΑΠΕΙ ΤΟ ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ!


ΣΗΜΕΡΑ διαπιστώσαμε με μεγάλη μας λύπη ότι το πανό που έφτιαξε η ομάδα μας ΕΚΛΑΠΕΙ!

Πιστεύουμε ότι την αποστολή του την πέτυχε όσες μέρες επισήμαινε την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ απέναντι στο Κάστρο της πόλης μας και κατάφερε να ενοχλήσει όσους ευθήνονται για την κατάντια του Κάστρου μας!


Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ!

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας "7"το Κάστρο της Χίου δεν περιλαμβάνεται στα πολιτιστικά έργα του ΕΣΠΑ!

Αναλυτική δημοσιεύση έχει το chiosnews.com και σας το παραθέτουμε παρακάτω:

Η επίσκεψη της ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παλιάς γνώριμης της Χίου και ιδιαίτερης έμπειρης Λίνας Μενδώνη τελικά αναβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πιθανόν και κάτω από τις ραγδαίες εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, υπήρχε πρόσκληση για σύσκεψη στο γραφείο της την προηγούμενη Τρίτη, 4/5, για την οποία όμως δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση.
Ενα δημοσίευμα όμως στο ένθετο περιοδικό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, "7", στις 2/5/10 δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνει το Κάστρο της Χίου ή κάποιο άλλο πολιτιστικό έργο στο νομό στη λίστα που δημοσιεύεται. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το Β. Αιγαίο δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα των προτεραιοτήτων, αντίθετα υπάρχουν οι αναφορές σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, Περιφέρειες με τις οποίες βρισκόμαστε μαζί στο ΕΣΠΑ. Εκτός και αν εκκρεμούσε η σύσκεψη για το νομό μας, αφού η κα Μενδώνη έχει ήδη επισκεφθεί την έδρα της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη.
Στη φωτογραφία το πανό που αναρτήθηκε από την Εθελλοντική ομάδα δράσης "Το Κάστρο της Χίου- ένας χαμένος παράδεισος".


Στο άρθρο της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ με τίτλο "Ο πνιγμένος από το ΕΣΠΑ πιάνεται", σημειώνεται προλογικά:
"Μπροστά στις περικοπές που θα επιβάλει το ΔΝΤ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια μοιάζουν με σανίδα σωτηρίας για μια σειρά μνημείων και έργων υποδομής για τον πολιτισμό. Ποιες περιφέρειες και ποια έργα αναμένεται να πάρουν τα περισσότερα", και συνεχίζει:

Στην αναβροχιά καλό και το ΕΣΠΑ; Αυτό είναι το ερώτημα, ρητορικό φυσικά, που πλανάται από στόμα σε στόμα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Και ενώ το βαρύ σύννεφο του ΔΝΤ έχει σκεπάσει τη χώρα, ανώτεροι παράγοντες στο φτωχότερο όλων των υπουργείων, ΥΠΠΟΤ, ελπίζουν ότι η υπαγωγή στο ΔΝΤ δεν θα φέρει ανατροπές ακόμα και στο ΕΣΠΑ, αφού πρόκειται για μια έξωθεν βοήθεια. Συγχρόνως, όμως, διατηρούν την επιφύλαξη που επιβάλλεται για κάθε οικονομική εξέλιξη αυτόν τον καιρό.
Τα 900 εκατ. που διατίθενται μέσω των 13 περιφερειών της χώρας φαίνεται πως είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης έργων πολιτισμού. Το γεγονός βέβαια ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει καμία απολύτως προετοιμασία έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και αυτή τη σανίδα σωτηρίας. Απραξία που είχε ως αποτέλεσμα οι Δελφοί, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, να μην εμφανίζονται με έργο στο ΕΣΠΑ, αν και ο αρχαιολογικός χώρος χρειάζεται οπωσδήποτε φροντίδα και συντήρηση, ενώ το Στάδιο καταρρέει.

Οικονομικό αδιέξοδο

Χρειάστηκε τον τελευταίο μήνα η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, και υπηρεσιακά στελέχη να οργώσουν τις 13 περιφέρειες για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να κάνει ολοήμερες συνεδριάσεις για να εγκρίνει ώριμες μελέτες.

Ως σήμερα έχει συμφωνηθεί η ένταξη περίπου 200 έργων (αναστηλώσεις μνημείων, αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων, νέα μουσεία και επεκτάσεις, στέγαστρα, έργα σύγχρονου πολιτισμού), ενώ υπάρχει και μία δεξαμενή 250 ώριμων μελετών, ώστε, αν προκύψουν αδιάθετα ποσά, το ΥΠΠΟΤ να είναι σε ετοιμότητα να εντάξει δικά του έργα.

Το οικονομικό αδιέξοδο είναι τέτοιο, ώστε σε αυτή τη δεξαμενή βρίσκουμε ακόμα και ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, συστήματα πυρόσβεσης ή περιφράξεις, δηλαδή παρεμβάσεις που άλλοτε γίνονταν από τα χρήματα που διέθεταν οι υπηρεσίες. Τα έργα έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις ενότητες: των 300 χιλ., των 500 χιλ. και του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ετοιμότητα.

«Ακόμα και τουαλέτες με τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα φτιάξουμε», λένε κάποιοι, και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και μια πρώτη διαπίστωση είναι η συντριπτική υπεροχή έργων μικρής εμβέλειας, οι ήπιες παρεμβάσεις σε μνημεία και χώρους και γενικότερα τα νοικοκυρέματα, έναντι των μεγάλων κατασκευαστικών έργων. Γι' αυτά, όπως το Μουσείο των Αθήνας, η κατεύθυνση είναι να αναζητηθούν και μεγάλες χορηγίες.

Χρειάστηκε, εξάλλου, να μειωθεί ο προϋπολογισμός ορισμένων έργων, όπως έγινε με την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης ή την «Αυλή των Θαυμάτων» στην Πλάκα. Οπως διευκρινίζει η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, «η διαχείριση είναι σφιχτή και ορθολογική, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα καλύπτοντας όμως πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες». Ηδη για αμαρτωλά πλην όμως και απαραίτητα έργα, όπως το Φιξ, υπάρχει και η διαβεβαίωση διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, ότι το έργο θα ενταχθεί.

Οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων έχουν ήδη ανοίξει στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Θεσσαλίας και μέσα στο Μάιο αναμένεται να ανοίξουν και οι υπόλοιπες 9 περιφέρειες. Εντούτοις το ΥΠΠΟΤ έχει κατανείμει τις προτεραιότητές του από την Αττική ώς τη Θράκη και από την Ηπειρο ώς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και μια πρώτη εικόνα αποτυπώνει σήμερα η «Κ.Ε.».

Περιφέρεια Αττικής

Τα 120 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής για τον πολιτισμό θέτουν εξαρχής τα όρια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθεί το ΥΠΠΟΤ. Ετσι, λοιπόν, όταν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα πριν από ένα μήνα δήλωνε «από πλευράς μελετών είμαστε απολύτως έτοιμοι», δεν γνώριζε ότι η ανάσα της ένταξης στο ΕΣΠΑ θα γινόταν... μεγάλος βραχνάς. Διότι το έργο των 62 εκατ. τελικά εντάχθηκε με τα μισά χρήματα.

Θύμα περικοπών έπεσε και η «Αυλή των Θαυμάτων» στην Πλάκα. Τα 13 εκατ. έγιναν 8 εκατ. για την αποκατάσταση των 16 κτηρίων του τετραγώνου Αδριανού, Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου και την εγκατάσταση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, αναβιώνοντας μια πλακιώτικη γειτονιά.

Χωρίς περικοπές στα 34 εκατ. ευρώ που απαιτεί η αποκατάσταση του Φιξ θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Η ανάδοχος εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ έχει κηρυχθεί έκπτωτη και η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ είναι να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

Η αποκατάσταση των κτιρίων στο Τατόι και τη συντήρηση των αντικειμένων εντάσσονται με 8 εκατ. ευρώ, αλλά τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η τεράστια έκταση.

Χωρίς «εκπτώσεις» στα 14 εκατ. ευρώ, θα αποκατασταθεί το art nouveau ξενοδοχείο «Ακροπόλ» της οδού Πατησίων. Οι μελέτες είναι έτοιμες και η βέβαιη ένταξη στο ΕΣΠΑ θα δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει η δημοπράτηση. Και ο ιστορικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου (απέναντι από το Εθνικό Θέατρο), θα αποκατασταθεί επιτέλους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Επίσης, με 20 εκατ. εντάσσεται η ολοκλήρωση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά.

Μακεδονία - Θράκη

Η συνέχιση των εργασιών στο ανάκτορο των Αιγών με 7 εκατ. ευρώ υπεγράφη και σε λίγες ημέρες ξεκινάει το έργο. Μένει να δούμε τι θα γίνει με το master plan, που ενοποιεί τους Βασιλικούς Τάφους με το ανάκτορο και τη νεκρόπολη των 500 τύμβων.

Συμφωνήθηκε, επίσης, και η ένταξη του εικονικού - διαδικτυακού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος». Η Πέλλα, σημαντική πόλη των Μακεδόνων, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με 5 εκατ. για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και 2,5 εκατ. ευρώ για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου αρχαιολογικού μουσείου. Το Μουσείο Πολυγύρου θα επεκταθεί με 3,6 εκατ. Η συντήρηση κειμηλίων του Αγίου Ορους και η κατασκευή νησίδων πρασίνου γύρω από τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι έργα που επίσης θα δούμε στα κοινοτικά πακέτα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη γειτονική Θράκη η ανάδειξη της Μικρής Δοξιπάρας, ο μοναδικός τύμβος με τα άλογα και τις άμαξες των ρωμαίων γαιοκτημόνων, θα προχωρήσει με 5 εκατ. ευρώ.

Ηπειρος

Η σχεδόν πάντα φτωχή Ηπειρος διαθέτει το ποσό των 9 περίπου εκατομμυρίων για έργα πολιτισμού, αν και ενδέχεται μετά την υποβολών των προτάσεων να αναπροσαρμοστεί λίγο προς τα πάνω. Πάντως, η αρχαία Κασσώπη στο Δήμο Ζαλόγγου (500 χιλ. ευρώ), το Κάστρο των Ιωαννίνων (1,5 εκατ. ευρώ), το Κάστρο της Αρτας (1,5 εκατ. ευρώ), η ενοποίηση των μνημείων της αρχαίας Αμβρακίας (2 εκατ. ευρώ) είναι μερικά από τα έργα που έχει συμφωνηθεί να ενταχθούν.

Τα μεγάλα όμως έργα της Ηπείρου δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αλλά στο τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Οικονομίας. Και αυτά είναι η διαμόρφωση του αχανούς αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης (3 εκατ.), το Νεκρομαντείο του Αχέροντα (2,5 εκατ. ευρώ), το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης (2 εκατ. ευρώ), αλλά και η Δωδώνη (3 εκατ. ευρώ).

Θεσσαλία

Με 10 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό άνοιξαν οι προσκλήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και από την πλευρά του ΥΠΠΟΤ έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης για την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρισας, το Μουσείο της Θεόπετρας και τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλίας. Η ολοκλήρωση της ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας εντάσσεται και αυτή στο τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Οικονομίας.

Νότιο Αιγαίο - Κρήτη

Προτεραιότητα στα μικρά νησιά που δεν ξεπερνούν τους 3.000 κατοίκους, δίνει αυτή τη φορά το ΥΠΠΟΤ. Ετσι, στο αντίστοιχο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν παρεμβάσεις όπως η ανάδειξη του Κάστρου του Καστελόριζου, το Κάστρο της Ρω, το αρχαίο τείχος της Νισύρου, τα βυζαντινά μνημείου της Σικίνου, αρχαιολογικοί χώροι στην Κέα, αλλά και έργα αποκατάστασης στη Δήλο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.

Στην Κρήτη, η αδικαιολόγητη απραξία των τελευταίων χρόνων στο κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχει ως αποτέλεσμα να εντάσσεται, μεν, με 3 εκατ. ευρώ, αλλά με αντικείμενο τη συντήρηση των αντικειμένων και όχι την ολοκλήρωση της έκθεσης. Ετσι το Μουσείο -με τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες ετησίως- υπολογίζεται να ανοίξει μέσα στο 2012 την ώρα που τα έσοδα από τον τουρισμό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Στο μεταξύ, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων πρόκειται να ενταχθεί με 12 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμο για δημοπράτηση. *

ΟΙ... ΤΥΧΕΡΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΤΤΙΚΗ

Κτίριο Φιξ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) ..................34 εκατ. ?

Επέκταση Εθνικής Πινακοθήκης........................................ 32 εκατ. ?

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ................................................20 εκατ.?

Αποκατάσταση «Ακροπόλ» ................................................14 εκατ.?

«Αυλή των Θαυμάτων» ......................................................8 εκατ.?

Αποκατάσταση κτιρίων Τατοΐου...........................................8 εκατ.?

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Ανάκτορο Αιγών ................................................................7 εκατ.?

Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας .............................................5 εκατ.?

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Μουσείου Πέλλας .......2,5 εκατ.?

Επέκταση Μουσείου Πολύγυρου ......................................3,6 εκατ.?

Μικρή Δοξιπάρα ................................................................5 εκατ.?

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δωδώνη ...........................................................................3 εκατ. ?

Master Plan Νικόπολης ......................................................3 εκατ.?

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης .........................................2 εκατ. ?

Νεκρομαντείο Αχέροντα ..................................................2,5 εκατ.?

Κάστρο Ιωαννίνων ...........................................................1,5 εκατ. ?

Κάστρο Αρτας .................................................................1,5 εκατ. ?

Μνημεία Αρχαίας Αμβρακίας ..............................................2 εκατ. ?

ΚΡΗΤΗ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ......................................3 εκατ. ?

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ....................................12 εκατ.?

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Κ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 2ου ΠΑΝΟ
Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 στις 11:30 π.μ.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΠΑΝΟ...

Από Γιάννη Καρατζά.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟ,ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΜΑΤΖΙΟΡΕ!


Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αναβάλετε η επίσκεψη της κυρίας Mενδώνη στη Χίο

Λόγο προσωπικού προβλήματος αναβάλει την επίσκεψη της στη Χίο η γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού κ. Μενδώνη.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ


Ο μικρός Παντελής Χαρίτος-Φραγκάκης βγήκε πρώτος στον πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής . (Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει)

http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/announcments/pdf/proteusantes_diag_2010.pdf
Πρωτεύσαντες Β΄Λυκείoυ
στον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής 2010
(τα ονόματα των 50* πρώτων)
1. Χαρίτος-Φραγκάκης Παντελεήμων, του Στυλιανού και της Μαρίας, 3ο ΓΕΛ Χίου
2. Κακαρούμπας Σπυρίδων, του Ανδρέα και της Μαρίας, 7ο ΓΕΛ Πατρών
3. Αντουλινάκης Φοίβος, του Αθανάσιου και της Δήμητρας, Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού
4. Βλάχος Παντελεήμων, του Παναγιώτη και της Ιωάννας, Δωδωναία Εκπ/ρια Ιωαννίνων
5. Λαουλάκος Γεώργιος, του Πέτρου και της Μαρίας, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Άγιος Παύλος
6. Λιούτας Γεώργιος, του Αθανάσιου και της Ειρήνης, 1ο ΓΕΛ Τρικάλων
7. Σαρδέλης Κωνσταντίνος, Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
8. Κουρνης Κωνσταντίνος, του Γεωργίου και της Πηνελόπης, 1ο ΓΕΛ Χαλκίδας
9. Παζούλη Δέσποινα, του Παναγιώτη και της Ελισάβετ, 3ο ΓΕΛ Δράμας
10. Λυκουρας Μιχαήλ, του Βασιλείου και της Παρασκευής, 3ο ΓΕΛ Πάτρας
* Ανακοινώνονται τα ονόματα των 50 πρωτευσάντων της Β’ Λυκείου, αντί των (συνήθως) 40 πρωτευσάντων, λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής και των υψηλών επιδόσεων των διαγωνισθέντων.
Οι δέκα πρώτοι της Β’ Λυκείου θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση
.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των μελών της ομάδας δράσης "Το Κάστρο της Χίου: Ένας χαμένος παράδεισος"










Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Εκτακτη συνάντηση ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ με αφορμή επίσκεψη Μενδώνη

Μετά την επιτυχημένη συνάντηση της προηγούμενης Πέμπτης μελών του "Κάστρου της Χίου: Ένας Χαμένος Παράδεισος", η ομάδα προσκαλεί εκ νέου σε μία έκτακτη συνάντηση που θα λάβει μέρος την Πέμπτη 29 του Απρίλη στις 20.00 στην κεντρική πλατεία του Κάστρου.
Κύριο θέμα της έκτακτης αυτής συνάντησης θα είναι η επικείμενη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Χίο μεταξύ 2-3 Μαίου για το Κάστρο της Χίου.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Κατ’ αρχήν συζητάμε για την πόρτα του Κάστρου...


ΔΙΗΜΕΡΗ επίσκεψη στη Χίο θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματέας του υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη ώστε να εξεταστούν από κοινού με τις τοπικές αρχές όλες οι εκκρεμότητες της αρμοδιότητάς της.
Κυρίαρχο ρόλο στη συνάντηση θα έχει το θέμα του Κάστρου ενώ σημαντικό βάρος θα δοθεί και στην υπόθεση του Κολεγίου με το νομάρχη Πολ. Λαμπρινούδη να ελπίζει ότι οι συναντήσεις θα σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας πορείας για τα δύο σημαντικά αυτά για το νομό θέματα και ειδικότερα σε μια κρίσιμη για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα περίοδο.
Ειδικά για το Κάστρο ο νομάρχης σε δήλωση του υπενθύμισε ότι προ οχτώ μηνών εκ μέρους του υπουργείου είχε ανακοινωθεί πίστωση ύψους 5 εκ. ευρώ προερχόμενη από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων χωρίς όμως ποτέ το κονδύλι αυτό να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του. «Αν δεν μπορούν τότε να το πουν και αφού δεν αφήνουν κανέναν άλλο να ακουμπήσει το Κάστρο, τότε να κοιτάξουν να επέμβουν στη «Πόρτα Ματζόρε» και το Βόρειο Προμαχώνα», τόνισε ο κ. Λαμπρινούδης.
Όσον αφορά τα άλλα θέματα, αυτά αναμένεται να είναι το Κολέγιο, εκεί όπου η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων ζητά επιπλέον 100.000 ευρώ για νέες διερευνητικές εκσκαφές, ο Πύργος Πιτυούς που ακόμα περιμένει το διορισμό φύλακα ώστε να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό αλλά και το Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος στο οποίο δεν έχει οριστεί φορέας διαχείρισης.
Γ.Π.

ΜΠΕΝΤΕΜΙ: Καφέ-Ουζερί.

http://mpentemi.blogspot.com
Αυτό το blog θα προβάλει επιχειρηματικές προσπάθειες που δίνουν ζωή στο Κάστρο.


ΗΛΙΑΣΤΡΑ: Παραδοσιακό Καφέ

http://www.iliastra.gr/
Αυτό το blog θα προβάλει επιχειρηματικές προσπάθειες που δίνουν ζωή στο Κάστρο.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 2009

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΑ ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ

ΝΑΙ Το Κάστρο της Χίου μπορεί να σωθεί

ΜΠΟΡΕΙ το Κάστρο της Χίου να απομακρύνει το πέπλο της φθοράς που επέφερε ο χρόνος ―σε κάποιες περιπτώσεις και η αδιαφορία― και να αναδείξει τα κάλλη του; Αυτό που νιώθουν όλοι όσοι επισκέπτονται τη Ρόδο και περιδιαβαίνουν στο Κάστρο της, υπάρχει δυνατότητα να το ζήσουν στον ίδιο βαθμό εδώ;
Όσο κι αν θα θέλαμε σήμερα να απαντήσουμε με ένα τεράστιο ΝΑΙ στα παραπάνω ερωτήματα, δεν μπορούμε να το κάνουμε, κι αυτό γιατί η υπόθεση του Κάστρου δεν είναι μονοδιάστατη και φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με τον παράγοντα των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών. Από μέρους τους ―τουλάχιστον― κάτι κινείται, σε πρακτικό πια επίπεδο στο αντικείμενο των οχυρώσεων του μνημείου, θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία με θέμα: «Αποκατάσταση των οχυρώσεων του Κάστρου της Χίου, δυσκολίες και προοπτικές ενός σημαντικού έργου».
Η ανάληψη πρωτοβουλίας από το 2008 του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, το οποίο μάλιστα όρισε ως επιτροπή του έργου των οχυρώσεων εκείνη που υλοποίησε το έργο του Αναβάτου, προσθέτοντας δύο ακόμα μέλη, σίγουρα είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Μάλιστα τα πρώτα απτά αποτελέσματα τα διακρίναμε ήδη τις τελευταίες ημέρες, αφού οι εργασίες καθαρισμού στα τείχη γίνονται από αυτήν με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ από τις Δημόσιες Επενδύσεις.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής η Προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ, Αριστέα Καββαδία, σε συνέντευξή της στο Ράδιο – Αλήθεια, αναφέρθηκε στους στόχους τους, όντας όμως συγκρατημένη στα ΘΑ, ενώ περισσότερο παρέπεμπε στα έργα.
Άλλωστε και στη χθεσινή ημερίδα το έργο ήταν εκείνο που προτάχθηκε, με την προβολή ανάλογου χαρακτήρα επεμβάσεων που έγιναν από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων στη Ρόδο, τα Χανιά και το Μυστρά.

Χίος, όπως Ρόδος;
Στη συνέχεια η κα Καββαδία, όταν της ζητήσαμε να σχολιάσει την εξέλιξη που είχαμε το 2008 και αφού υπηρεσιακά είχαν εισηγηθεί από το 2007 στο ΚΑΣ να αναλάβει το Ταμείο δράση στο Κάστρο της Χίου, σημείωσε τα εξής:
«Είναι σημαντικό γιατί το Ταμείο είναι ένας φορέας του ΥΠΠΟ που ασχολείται με τη διαχείριση και εξεύρεση πόρων, χρηματοδοτείται όχι μόνο από ευρωπαϊκά προγράμματα ή εθνικούς πόρους αλλά από οποιεσδήποτε πηγές. Επίσης έχει ένα χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου που του επιτρέπει να είναι ευέλικτο, να μπορεί να οργανώσει τις διεπιστημονικές ομάδες, πολύ πιο ενεργά και καλά και να οργανώσει ακόμη και τα διεπιστημονικά συνεργεία που μπορούν να δουλέψουν σ’ ένα έργο. Η πορεία του μέσα σ’αυτό το διάστημα που λειτουργεί έχει δείξει θαυμαστά αποτελέσματα. Για παράδειγμα οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς έχουν οργανωθεί κυρίως από το Ταμείο. Αυτό είναι σημαντικό για το έργο του Κάστρου και την πορεία του.»
Σύμφωνα με την κα Καββαδια «το έργο των οχυρώσεων είναι μεγάλο. Ο στόχος είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση, και αυτό είναι έργο ετών. Η αποψίλωση, οι καθαρισμοί, αρχαιολογικές διερευνήσεις, οι ανακτήσεις και οι μικρές στερεώσεις είναι το ουκ άνευ σε μια αυτεπιστασία, διότι τα έργα του ταμείου γίνονται δι’ αυτεπιστασίας με την αρχαιολογική μέθοδο και βέβαια μπορεί να υπάρξουν και εργολαβίες, αναθέσεις μελετών, εργασιών και με το σύστημα της αναδοχής, στην πορεία του έργου. Το ζητούμενο είναι ότι οι πρώτες δουλειές για να γίνουν οι κύριες μελέτες αποκατάστασης απαιτούν τις προηγούμενες μελέτες ενός προγράμματος συνολικής παρέμβασης όλων αυτών των εργασιών που προανέφερα, που θα επιτρέψουν να το δούμε, να το αναγνωρίσουμε, να το καταγράψουμε, να το φωτογραφίσουμε, να δούμε τις λεπτομέρειες παθολογίας κ.λπ. Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει μελέτη συνολικής αποκατάστασης ενός τμήματος αν δεν προηγηθούν οι εργασίες των άμεσα σωστικών ενεργειών.»
Στην παραπάνω κατεύθυνση κινείται και η παρέμβαση που βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες σε τμήμα του εξωτερικού τείχους, με την Προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ να πιστεύει ότι μέσα στο έτος θα υπάρξει και επιπλέον χρηματοδότηση – ανεξάρτητη από το ΕΣΠΑ – για να συνεχιστεί.
Από το ΕΣΠΑ οι προσδοκίες είναι σημαντικές, και η ίδια υποστηρίζει ότι για την 5ετία για ένα τέτοιο έργο, η μικρότερη χρηματοδότηση που θα μπορούσε να δοθεί πρέπει να είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
«Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», ανέφερε η κα Καββαδία.

Αυθαίρετο το πάρκινγκ
Από τη μια η προσδοκία για τη διάσωση και ανάδειξη του μνημείου και από την άλλη η πεζή πραγματικότητα που θέλει την τάφρο γύρο από αυτό να έχει μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς χώρους στάθμευσης της πόλης.
Η κα Καββαδία δε μάσησε τα λόγια της. Είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι αυθαίρετο, ποτέ δε δόθηκε άδεια, αλλά η ίδια αποδέχεται μια κατάσταση την οποία βρήκε αναλαμβάνοντας την υπηρεσία.
«Η τάφρος ανήκει ιδιοκτησιακά – νομίζω – στο δήμο, είναι όμως μνημείο με το προτείχισμα απέναντι και το πάρκινγκ είναι αυθαίρετο. Η υπηρεσία δεν έχει δώσει ποτέ άδεια για πάρκινγκ. Απλώς σιωπηρά εξυπηρετούμε κάποιες ανάγκες των δήμων. Τουλάχιστον εγώ το βρήκα αυτό και το συνέχισα με την προοπτική ότι όταν θα αρχίσουν τα έργα και θα προχωρήσει το έργο των οχυρώσεων και η τάφρος θα πρέπει να αποδοθεί σε χρήση όπως είναι στη Ρόδο, ως χώρος περιπάτου, εκδηλώσεων θεατρικών και άλλων και να μην είναι αυτό το υποβαθμισμένο τοπίο».
Συνεχίζοντας και με βάση τα παραπάνω δεδομένα διατύπωσε την αμφισβήτησή της σε σχέση με τις αναφορές περί του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται για το μνημείο:
«Ποιο είναι το ενδιαφέρον, να το υποβαθμίσουμε με τα αυτοκίνητά μας; Βέβαια δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να δώσουν λύση. Αυτό είναι θέμα των αυτοδιοικητικών αρχών».

Ο καθένας τη δουλειά του…
Και μιας και ο λόγος για αρχές, πώς επιθυμεί η προϊσταμένη της Επιτροπής για το οχυρωματικό έργο στο Κάστρο, να διαδραματίσουν το ρόλο τους, σ’όλη αυτή την ιστορία; Ακολουθεί η αναφορά της, μέσω της οποίας εκπέμπει πολλά μηνύματα, φωτογραφίζοντας καταστάσεις που μας φαίνονται γνώριμες. Από όλα όσα λέει και παραθέτουμε παρακάτω, ας εστιάσουμε στην ανάγκη πέρα από το οχυρωματικό έργο ―την κύρια ευθύνη για το οποίο έχει μέσω του Ταμείου το ΥΠΠΟ, οι αυτοδιοικητικοί – προφανώς ο Δήμος― να εστιάσουν και εσωτερικά στον οικισμό, καλύπτοντας τις σοβαρές παραμέτρους του πολεοδομικού και κυκλοφοριακού.
«Καταρχάς», ανέφερε η κα Καββαδία, «πρέπει όλοι να έχουμε ένα κοινό στόχο και να συναινέσουμε σ’αυτόν. Αυτό είναι ένα βασικό θέμα. Δε θα πρέπει επειδή ο ένας φορέας κάνει το έργο να θεωρεί ο άλλος ότι είναι ριγμένος, γιατί όλοι μπορούν να κάνουν έργο στο χώρο αλλά στο μερίδιο που τους αναλογεί και στην αρμοδιότητα που τους αναλογεί. Αυτό δεν είναι κατανοητό πολλές φορές. Αυτό που κάνουμε τώρα με τους εργάτες καθαρισμού, όλοι οι φορείς που είχαν χρήματα ή μικρή χρηματοδότηση θα μπορούσαν να πάρουν εργάτες και να μας τους δώσουν και να έχουν μερίδιο της πρώτης αυτής έναρξης και να λένε ότι μετέχουν σ’ αυτό. Από την άλλη θεωρώ ότι θα ήταν ευχής έργο να αρχίσει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον και ίσως και μια δαπάνη να δοθεί για τη σύνταξη ενός πολεοδομικού, χωροταξικού, κυκλοφοριακού προγράμματος για τον οικισμό, με την εκπόνηση μελέτης. Εμείς θα επέμβουμε μόνο στα τείχη. Είναι ένα έργο μεγάλο, διότι τα τείχη έχουν τις σήραγγες σε διπλό επίπεδο, έχουν μια διαδρομή ―το μέλλον έχει πολλά ωραία να δείξει αν μπορέσουμε να τα καταφέρουμε― ο οικισμός όμως πρέπει να κοιταχτεί και να ασχοληθούν μ’αυτόν οι αρμόδιοι φορείς ιδιαίτερα και παράλληλα. Αντί λοιπόν να ζητάει κάποιος φορέας να βοηθήσει για τις οχυρώσεις ―που αυτό το πρώτο διάστημα που είναι οι σωστικές και επείγουσας σημασίας εργασίες για να γίνουν κάποια πράγματα μετά―, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στο θέμα του οικισμού και να γίνονται παράλληλα κάποια πράγματα. Και στις οχυρώσεις θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, αν υπάρχουν χρήματα για μια μελέτη, σε συνεργασία πάντοτε με την επιτροπή, γιατί πρέπει να ακολουθηθεί ο κεντρικός σχεδιασμός. Εγώ νομίζω ότι ακόμα και το ενδιαφέρον των πολιτών και των φορέων για να είναι καθαρός ο χώρος, να απομακρύνονται τα σκουπίδια, τα χόρτα που καθαρίζουμε τώρα, να ζητήσουν να κάνουν εκδηλώσεις και να τους δώσουμε τη δυνατότητα σε χώρους που επιτρέπονται, δηλαδή να δραστηριοποιηθούμε για το Κάστρο διαφορετικά, είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει. Δεν ξέρω όμως τι να συμβουλεύσω, γιατί θα ‘πρεπε και οι ίδιοι οι φορείς να το δουν από μόνοι τους το θέμα.»

Κι όμως το νερό μπήκε στ’ αυλάκι
Καταλήγοντας στη συζήτησή μας, η οποία έγινε μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή της ημερίδας, μπήκαμε στον πειρασμό να ρωτήσουμε την Προϊσταμένη της Γ’ ΕΒΑ αν το όραμα του Κάστρου αναστηλωμένου κ.λπ. με νερό στην Τάφρο του είναι εξωπραγματικό. Η ίδια απάντησε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί κάτι τέτοιο:
«Θα το δούμε μετά από μια 5ετία – 6ετία του έργου. Πρώτον γιατί για την τάφρο ξέρουμε αυτή τη στιγμή ότι μέχρι την τάδε εποχή είχε ένα μέρος νερού. Ποτέ δεν ήταν γεμάτη. Σίγουρα όμως υπάρχει περίπτωση όταν σκάψουμε την τάφρο να βρούμε τα ίχνη απ‘ το ότι περνούσε νερό από τη μια άκρη στην άλλη. Αυτό όμως απαιτεί μια άλλη διαδικασία, οπότε θα πρέπει να έχει τελειώσει το βασικό έργο, να έχουν αποκατασταθεί τα τείχη, να χαμηλώσουμε την τάφρο από το σημείο που είναι τώρα, να έχουμε αποδώσει δηλαδή το μνημείο και να το έχουμε βγάλει στο φως, όπως θα ήταν την εποχή που θα έμπαινε το νερό, και να δούμε αν μπορούμε να το βάλουμε».
Όλα αυτά βέβαια παραπέμπουν στο μέλλον. Οσο για το παρόν καταγράφουμε την αρχή των παρεμβάσεων στις οχυρώσεις, ελπίζοντας να επιβεβαιωθούν οι αρχαίοι πρόγονοι που θεωρούσαν ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Χρ. Ψ.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Τα Κάστρα της Χίου


Το Κάστρο της πόλης (1). Το Κάστρο της πόλης έχει δύο χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό: είναι ενάλιο και κατοικημένο. Εκτείνεται βόρεια του λιμανιού της Χίου. Στη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία της Χίου έπαιξε σπουδαίο ρόλο, ως κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής ζωής. Ο αρχικός πυρήνας του, που είναι βυζα¬ντινός (9ος-10ος αι.), ενσωματώθηκε στο μεταγενέστερο γενουατικό φρούριο, μέσα στο οποίο υπήρχε το Διοικητικό Κέντρο. Ήταν η έδρα της Διοίκησης του Καστελάνου και του Λατίνου επισκόπου σύμφωνα με νοταριακά έγγραφα. Αταύτιστες μέχρι τώρα παραμένουν οι θέσεις εκκλησιών και αρχοντικών του Κάστρου που προκαλού¬σαν το θαυμασμό των περιηγητών. Η μνημειώ­δης πύλη Porta Maggiore, μια μεγάλη επιγραφή με το όνομα του δόγη Silvestro Valerio, που δύσκολα διακρίνεται σήμερα, δηλώνουν την προσπάθεια των Βενετών για μετασκευή της πύλης (1694). Οι οικοδομικές φάσεις των εκάστοτε κατακτητών (14ος-18ος αι.), οι βομβαρδισμοί (1828), οι σεισμοί (1881) και η κατασκευή της προκυμαίας (αρχές του 20ού αι.) αλλοίωσαν τη μορφή του.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατοικήθηκε αποκλειστικά από Τούρκους και Εβραίους και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από πρόσφυγες. Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλά μνημεία, η Κρύα Βρύση, ημιυπόγεια δεξαμενή, το Παλατάκι του Ιουστινάνι (15ος αι., που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο), η Σκοτει¬νή Φυλακή (όπου οι Τούρκοι κρατούσαν αιχμάλωτους 70 προύχοντες και το Μητροπολίτη Πλάτωνα πριν τους απαγχονίσουν το 1822), το τούρκικο νεκροταφείο (με τον τάφο του ΚαράΑλή, αρχηγού του τουρκικού στόλου που σκοτώθηκε με την ανατί-ναξη της ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη το 1822) τουρκικά λουτρά, το τέμενος Μπαϊρακλή Τζαμί, ο ναός του Αγίου Γεωργίου (βλ. σελ. 24) κ.ά.


Το Κάστρο των Απολίχνων (2). Βρίσκεται στα Αρμόλια πάνω σε λόφο και χτίστηκε το 1440 από το Γενουάτη Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινιάνι, σύμφωνα με υπέρθυρη λατινική επιγραφή. Περιβάλλεται από διπλά τείχη, έχει 62 δωμάτια, μία δεξαμενή για τη συγκέντρωση των νερών της βροχής για τους έγκλειστους και, εκτός από τον ισχυρό πύργο, άλλους μικρότερους αμυντικούς. Με το κάστρο συνδέονταν οι βίγλες των ακτών της περιοχής, από την Κώμη μέχρι τη θάλασσα του Λιθίου. Συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των περιηγητών και οι πιο σημαντικοί που το επισκέφθηκαν, ήταν ο Thevenot (1656), o Piacenza (1688) και ο Cornelli (1696). Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, γύρω από αυτό το κάστρο πλάστηκαν πολλοί μύθοι.


Το Κάστρο των Καμπιών ή της Ωριάς (3). Το Κάστρο των Καμπιών βρίσκεται πάνω από το ομώνυμο χωριό, στην κορυφή υπερυψωμένου βράχου, όπου υπάρχει το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι της Βυζαντινής εποχής και η σημερινή του κατάσταση φανερώνει ότι εγκαταλείφτηκε από νωρίς, όταν έχασε πια για την περιοχή τον αμυντικό του χαρακτήρα.


Το Κάστρο της Βολισσού (4). Η Βολισσός, ως το κυριότερο οχυρό της βόρειας Χίου, αποτελούσε ισχυρή αμυντική περιοχή, που περιελάμβανε όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, την Αμανή και τα χωριά της, που ανάλογα με τον πληθυσμό και τη θέση τους υπήρχαν τείχη, οχυρά, πύργοι, βίγλες και πυργόπουλα. Έχει τραπεζοειδές σχήμα και είναι αρκετά καλά διατηρημένο. Για τη βυζαντινή του καταγωγή κάνει μνεία η Άννα Κομνηνη στην Αλεξιάδα της.



Εκτός από τα κάστρα στις διάφορες περιοχές της Χίου συναντάμε και πύργους, όπως ο πύργος των Δοτιών στο Πυργί, της Γριάς στα Καρδάμυλα, του Πυτιούς, στα Κοίλα, ο Καμμένος πύργος στην πόλη, ο Γοτθικός στην περιοχή «Λίμνης», οι πύργοι στον Κάμπο και στα Καμπόχωρα. Πολλά απ’ αυτά τα κτίσματα υποδηλώνουν ένα γενικότερο αμυντικό κι οχυρωματικό σχεδιασμό που υπήρχε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους στο νησί.


Οι Βίγλες. Την οχυρωματική άμυνα του νησιού συμπλήρωναν οι βίγλες. Συνήθως ήταν χτισμένες κοντά στη θάλασσα για να ελέγχουν τα παράλια λόγω επιδρομών. Η επικοινωνία ανάμεσα στις βίγλες γινόταν με το άναμμα φωτιάς ή την ανύψωση καπνού και έτσι μετα δινόταν ένα μήνυμα από τη μία βίγλα στη άλλη (αρχαίες φρυκτωρίες). Τέτοιες βίγλες-πύργοι σώζονται κυρίως στη νότια Χίο, όπου οι ακτές προσφέρονταν περισσότερο για αποβάσεις. Πολύ καλά διατηρημένος είναι ο Πύργος του Παχή στη Σιδηρούντα, στην Ελίντα, στα Μεστά, αλλά και ο ημικυκλικός Πύργος του Κουλά μέσα στο κάστρο της Χίου, κοντά στο λιμάνι.


Πάνω στη μόνη φυσική δίοδο που ενώνει την ορεινή ΒΑ Xίο με την ΒΔ, κτίστηκε στις αρχές του 14ου αι. ο Πύργος του Πυτιούς για στρατιωτικούς λόγους. O Πύργος έχει ακανόνιστο δεκαεξάπλευρο σχήμα και εσωτερικά χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Διέθετε αποθήκες και στέρνα. Mετά τη Γενουατοκρατία έπαψε να χρησιμοποιείται. Ξαναχρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1912 στην απελευθέρωση της Xίου, όταν τον είχε κάνει αρχηγείο ο τελευταίος Tούρκος Στρατιωτικός διοικητής του νησιού. Σήμερα ο Πύργος έχει αναδειχθεί αρχαιολογικά και είναι επισκέψιμος.

ΘΑ «ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ;

του ΗΛΙΑ ΦΥΛΛΑ
Καθόμουν αργά το απόγευμα μιας καθημερινής, στην Πλατεία του Κάστρου , στο γνωστό πια, παραδοσιακό καφεζαχαροπλαστείο. Από την απέναντι πλευρά, που είναι ο δρόμος που βρίσκεται το χρωματοπωλείο , εμφανίζεται ένα πολυτελές αυτοκίνητο(τα στοιχεία του τα έχω), το οποίο δεν μπορεί να στρίψει δεξιά . Κατεβαίνει η συνοδηγός , από το αυτοκίνητο, βγάζει τα μεταλλικά πασαλάκια, που υποτίθεται ότι έχουν μπει σ’ αυτά τα σημεία για να «απαγορεύουν» την διέλευση των οχημάτων, τα πετάει στην κυριολεξία με απαξίωση στην γωνία, στρίβει το αυτοκίνητο αριστερά, κάνει τις μανούβρες του πάνω στην πλατεία και φεύγει στην ευθεία… Η συνοδηγός βέβαια , ούτε που καταδέχθηκε να ξαναβάλλει τα πασαλάκια στη θέση τους, όπως το κάνουν άλλωστε πάρα πολλοί , που… «μπαινοβγάζουν»αυτά τα μεταλλικά πασαλάκια κατά το δοκούν και ανάλογα με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους .
Αυτό το περιστατικό που καταγράφω, μπορεί να μην έχει καμία σημασία για αρκετούς, μπορεί όμως να έχει και μεγάλη , γιατί απλούστατα δείχνει και το πόσο «σεβόμαστε» τα χρήματα του Ελληνικού λαού , όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την ανάδειξη μνημείων του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .
Το Κάστρο θεωρείται από τους πάντες πλέον , εντός και εκτός Χίου, ότι είναι μια δυναμική πηγή ανάδειξης τους νησιού μας και ένας από τους πόλους έλξης επισκεπτών στο νησί μας . Γι ΄αυτό έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται , διάφορες μελέτες για την αξιοποίησή του και την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών του χαρακτηριστικών .
Ότι επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται πλέον εντός της περιοχής του Κάστρου , πρέπει να είναι ήπιας μορφής , να μην είναι οχλούσα, να σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες και βεβαίως να σέβεται τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής .
Έχουν ξοδευτεί πολλές χιλιάδες ευρώ για να αναπλαστεί η Πλατεία του Κάστρου και το παλιό ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ», κάνοντας ουσιαστικά την αρχή της πλήρους ανάπλασης και ανάδειξης όλου του Κάστρου , σε συνέχεια των όσων ήδη έχουν προηγηθεί . Τα μεταλλικά πασαλάκια έχουν μπει στις συγκεκριμένες θέσεις για να απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων σ΄αυτήν την αναπλασμένη περιοχή , δείχνοντας ουσιαστικά όπως γράφω και πιο πάνω, τον σεβασμό στα χρήματα του Ελληνικού λαού , αλλά και σ’ αυτό που όλοι θέλουμε να αναδειχθεί.
Όταν λοιπόν, ο οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή «μπαινοβγάζει» αυτά τα πασαλάκια ατιμωρητί , γιατί αφενός αυτά δεν είναι «κλειδωμένα» και αφ’ ετέρου το μικροπολιτικό κόστος για τους υπεύθυνους – μικροπολιτική ουσιαστικά- , φαίνεται ότι μετράει περισσότερο από τον σεβασμό στους πολίτες και στο γενικότερο περιβάλλον , τότε απλά δεν δείχνουμε το νόμιμο και ενδεδειγμένο σεβασμό και στους ήσυχους πολίτες και στις κανονιστικές διαδικασίες .
Επιπλέον όσοι επιχειρηματίες επενδύουν στην περιοχή με βάση τα νέα νόμιμα πλαίσια που έχουν δημιουργηθεί , πρέπει να προφυλάσσονται από τις κρατούσες Αρχές και Υπηρεσίες , για να μπορέσουν να αποτελέσουν πόλο έλξης και επενδυτικών προσπαθειών και επιχειρηματιών γενικώς. Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο (προφύλαξη δηλαδή) , δεν φαίνεται να γίνεται, το αντίθετο μάλιστα, όλα έχουν αφεθεί στην τύχη , στην καλή θέληση και στην ανεκτικότητα γενικώς …Επειδή όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας «άσχημων» περιστατικών, εξ αιτίας της μικροπολιτικής και της «αφασίας» των υπεύθυνων Αρχών και επειδή όσο περνάει ο καιρός, αυτός ο κίνδυνος θα μεγαλώνει , ας αναλάβουν οι Αρχές την ευθύνη που τους αναλογεί ,μιας και αυτές διαθέτουν τους κατάλληλους νόμιμους μηχανισμούς .
Και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χίου και η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Χίου και η Αστυνομία και όποια άλλη τέλος πάντων Αρχή, ας δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον…
Δεν είναι τα πάντα θέμα προσωπικών ή επαγγελματικών, ή συμφεροντολογικών τέλος πάντων, διαφορών …Είναι θέμα σεβασμού των νόμων και των κανονιστικών διαδικασιών.

Φώτης Αγγουλές: Ο καστρούσης ποιητής.


Ναγκασάκι

Ε, Τσάρλυ, τραβήξου από τον ήλιο.
Σήμερα, έπεσε η Ατομική...
Σήμερα, στα λιμάνια,
οι σωματέμποροι κι οι πορτοφολάδες
μπορούν να περηφανεύονται
που δεν έγιναν εφευρέτες...
Σήμερα, θα μπορούσε να λέει στην προσευχή της,
μια πόρνη:
"Θεέ μου, σ' ευχαριστώ,
που δεν γέννησα...".


ΩΡΑ ΚΑΛΗ

Ώρα καλή συνταξιδιώτες, ώρα σας καλή

Που φεύγετε απ’ την άβυσσο και για τον ήλιο πάτε

Την αλυσίδα μου κρατώ μη σέρνεται και κρουταλεί

Ν’ ακούσω το τραγούδι σας, καθώς περνάτε.



Βάλτε ρυθμό στο βήμα σας και στο τραγούδι σας θυμό

Ξηπόλητοι περάσαμε της δυστυχίας τον ποταμό

Κι ήταν το ρέμα δυνατό κι η θυμωμένη λάμια

Είχε ριγμένα στο βυθό κοπανισμένα τζάμια



Ώρα καλή συνταξιδιώτες, ώρα σας καλή.

Κεντώ στο μισοσκόταδο έναν ήλιο για κονκάρδα,

Την αλυσίδα μου κρατώ μη σέρνεται και κρουταλεί

Απόψε που σταυρώνεται σαν το Χριστό η Ελλάδα.


Οι χιονάνθρωποι – Φώτης Αγγουλές

Προσπαθήστε συνάνθρωποι,

να τους καταλάβετε

τους χιονάνθρωπους.

Μας μισούνε γιατί,

ξέρουνε πως σαν έβγει ο ήλιος,

ό,τι είναι φτιαγμένο από χιόνι,

θα λιώσει.


Οι παπαρούνες – Φώτης Αγγουλές

Eνα μπουκέτο παπαρούνες, φτιαγμένες από σύρματα και φλος,

αναστατώσαν την ψυχή μου.
Ο λογισμός ξαστέρωσε ο θολός κι έπεσε φως μεσ' στο κελί μου.

Ενα μπουκέτο πυρκαγιές, ένα μπουκέτο χείλη,

ένα μπουκέτο ροδαμνιές, σε τροπικό ένα δείλι.

Μα πούναι η αγάπη; Πνίγηκε στο μίσος και στο ψέμα

και στο κελί μου φτάνουνε σπαρακτικές κραυγές.
Κι οι παπαρούνες έγιναν ένα μπουκέτο από πληγές

και στάζουν αίμα.


Πρωτοχρονιά 1956



Κι εφέτος η πρωτοχρονιά στη φυλακή με βρίσκει,

κι άδειο κανίσκι είν’ η καρδιά και μαύροι γύρω μου ίσκιοι.

Κι έτσι καθώς σε σκέφτομαι Χαρά που μούχεις λείψει,

μου σιγοτραγουδά η βροχή του σύννεφου τη θλίψη.



Μην καρτεράτε

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε
μήτε για μια στιγμή,
μήδ' όσο στην κακοκαιριά
λυγά το κυπαρίσσι.
Έχουμε τη ζωή πολύ
πάρα πολύ αγαπήσει.

Ας φτιάξουμε το παζλ...

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Γκραβούρες που απεικονίζουν το Κάστρο

Πανόραμα της Χίου (1580) διακρίνεται το καστρο
Η δυτική πύλη του Κάστρου (1881)
Bρύση στη Χίο (1782)διακρίνεται ο Πύργος

Το λιμάνι της Χίου (1782) με το Κάστρο

Γενική άποψη της Χίου (1782)διακρίνεται το Κάστρο

Η πόλη της Χίου (1580) διακρίνεται το λιμάνι η τάφρος και η πύλη magore (κεντρική)

Το κάστρο (1880) απ'τη θάλασσα..