ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη "ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ" από το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ.
Πρόκειται για μια χειμαρρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής, με αφορμή το ιστορικό γεγονός του βομβαρδισμού του σουηδικού πλοίου WIRIL που έφερε την περίοδο της κατοχής τρόφιμα και άλλα είδη ναυλωμένο από τον Ερυθρό Σταυρό και βυθίστηκε από το βομβαρδισμό συμμαχικών αεροσκάφων (7 Φεβρουαρίου 1944).
Το "Ηλιος με δόντια" είναι το τρίτο βιβλίο του Γ. Μακριδάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ. Οι προηγούμενες είναι το "Ανάμισης ντενεκές", 2008, 6η έκδοση και "Η δεξιά τσέπη του ράσου", 2009, 5η έκδοση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο σε δύο σημαντικές γυναίκες της ζωής του αλλά και "στη μνήμη του "κυρίου Γιάννη" του Ναυάρχου.

"ΑΠΟΜΕΙΝΑ ΤΟΤΕ, ΘΥΜΑΜΑΙ, ΕΚΕΙ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ
γαλαρία, γερμένος για κάμποση ώρα πάνω στη βαριά σιδεριά της καστρόπορτας, να κλαίω με αναφιλητά, ώσπου μέσα στο βούρκο του μυαλού μου άστραψε η σκέψη πως κείνη την ώρα ήμουνα πια εγώ η μοναδική, η πιο μεγάλη ντροπή του Φρουρίου. Σκέφτηκα τις μέγαιρες αφρισμένες να με διώχνουνε, να με κατασπαράζουνε και να με ματώνουνε με τα νύχια και με τα δόντια τους. Τότε ένα σαρδόνιο γέλιο ξεχύθηκε από μέσα μου και μια δύναμη, που δεν ξέρω από που ήρθε, έσφιξε τις γροθιές μου. Ενιωσα άτρωτος. Εκανα αμέσως μεταβολή και τράβηξα αποφασισμένος, με το κεφάλι ψηλά και με βήμα γοργό κατά το σπίτι μας. Στα παραθύρια πια δεν έστεκε καμιά. Δεν είδε καμιά τη δύναμή μου. Εκείνο το πρωί δεν πήγα στο μαγαζί. Αλλά ούτε θυμάμαι να ξανάνιωσα ποτέ τόσο άτρωτος όσο εκείνη τη μέρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου