ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Κατεδάφιση Δημοτικού Κτιρίου


Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου για το γκρέμισμα του δημοτικού κτιρίου/εκτρώματος στη γωνία των οδών Λάδης και Κανάρη, το οποίο χτίστηκε την εποχή της 7χρονης δικτατορίας, εμποδίζοντας τη θέα του μοναδικού Φρουρίου της Χίου, και, στη θέση του, μαζί με τον παρακείμενο χώρο στην οδό Λάδης, να κατασκευαστεί ένα υπόγειο με ημιώροφο πάρκινγκ, πρόταση την οποία –μετά την εφημερίδα μας- υιοθέτησε ήδη και η ημερήσια συνάδελφος «Αλήθεια», εκτός του ότι θα αναδείξει εκ νέου το Κάστρο μας και θα διευκολύνει σημαντικά το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δίνει το έναυσμα για επικαιροποίηση της πολυδάπανης αλλά ιστορικής και καθοριστικής για τη βελτίωση της φυσιογνωμίας του τόπου -για τούτο και αναγκαίας- πρότασης (γνωστής στο αναγνωστικό μας κοινό) του διακεκριμένου συμπατριώτη καλλιτέχνη κ. Γιώργου Ζυμαράκη, ο οποίος εδώ και καιρό οραματίζεται και σχεδιάζει στους πίνακές του την «ολική αναστήλωση, χρήση και εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου» του Κάστρου με ένα τρόπο σύμφωνο προς τον ιστορικό ενάλιο χαρακτήρα του, ο οποίος θα είναι συγχρόνως και εξαιρετικώς ελκυστικός για τον επισκέπτη, δηλ. πόλος έλξης για την τουριστική ανάπτυξη της Χίου.

Σε προηγούμενη «κατάθεση γνώμης» για το Κάστρο -από τη «Γνώμη της Χίου» και το «chiosopinion.gr»-, με αφορμή την πρόταση Ζυμαράκη, ρωτούσαμε:

«Φαντάζεστε την τάφρο του Κάστρου μας «γεμάτη με ιστιοφόρα και περιπατητές», αντί τα σημερινά «ατάκτως ερημμένα» Ι.Χ., αυτοκίνητα, νταλίκες, λεωφορεία, φορτηγά αθιγγάνων κλπ;» και συμπληρώναμε:
«Αμέσως, αναβαθμίζεται έτσι η αξία όχι μόνο των ακινήτων του Κάστρου, αλλά και ολόκληρης της πόλης μας...»

Βεβαίως, ο «Καστρούσης» ζωγράφος έγραφε τότε, κι εμείς το υιοθετούσαμε, να βγάζαμε τελείως τα αυτοκίνητα από το κέντρο αλλά αφού ολοκληρώνονταν ο περιφερειακός δρόμος της πόλης. Ως φαίνεται, το έργο αυτό έχει ακόμη πολύ μέλλον, ωστόσο, η «προφητεία» Ζυμαράκη, ότι «αργά ή γρήγορα το κάστρο θα αναστηλωθεί σ’ όλη του την αίγλη και θα θαμπώσει», μπορεί να προβάλλεται σιγά-σιγά. Και θα προβληθεί ακόμη καλύτερα και άμεσα, γκρεμίζοντας το δημοτικό κτίριο-έκτρωμα που το κρύβει, τώρα που είναι άδειο από ενοικιαστές και δραστηριότητες.

1 σχόλιο:

  1. μα ειναι δυνατον να θελουν να καταστρεψουν ενα πληρως λειτουργικο κτιριο (παλιο ΟΤΕ) το οποιο με μερικες επιδιορθωσεις μικρης κλιμακας θα μπορουσε να δωθει στην πανεπιστημικη μοναδα της Χιου που εχει τοσο αναγκη;Ειναι δυνατον να νοικιαζονται πολυκατοικιες απο το πανεπιστημιο στην Χιο την στιγμη υπαρχουν τοσο μεγαλα διαθεσιμα κτιρια;Το προβλημα του καστρου δεν ειναι οτι εχει ενα κτιριο που του μπλοκαρει την θεα...το προβλημα ειναι πως οι ιδιοι του οι κατοικοι δεν το πονανε..και πολυ περισσοτερο ιδιωτες -παρα ητοπικη εξουσια του νησιου- του καναν την μεγαλη ζημια..χαρακτηριστικα απο 1896-1949 το ισοπεδωναν με δυναμιτη για να χτιζουν σπιτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή